Tämän väsymyksen keskelläkin aina välillä intohimo ruokaa voittaa, ja tulee laitettua jotain tosi hyvää ja ihan jopa ohjetta noudatellen. Tällä kertaa intohimot kohdistuivat kreikkalaisiin lihapulliin, eli Keftedes, niinkuin ilmeisesti Kreikassa sanovat, sekä niiden voittamattomaan pariin tsatsikiin. Lihapulliin tarvittiin lammasta ja pihinä ihmisenä en tuoretta hennonut hankkia, vaan Mestarin herkun pakastimesta löysin Meri-Lapin karitsan jauhelihaa, joka varmasti ajoi ihan asiansa.

Ohjeet molempiin herkkuihin löysin Apun v. 1995 kirjasta Löytöretki mausteiden maailmaan, s. 32-33. Kirjan löysin kirpputorilta taannoisella Joensuun reissulla, josta sieltäkään en ole saanut aikaiseksi mitään raportoida :/ Mutta siis kirjaa lueskelin tulomatkalla autossa ja heti heräsi innostus. Alla ohje niinkuin se kirjassa on ja omat muutokseni suluissa.

Kreikkalaiset lihapyörykät

250 g naudanjauhelihaa (400 g)

250 g lammasjauhelihaa (400 g)

1 sipuli (2)

2 valkosipulin kynttä (kaksi VALTAVAA valkosipulin kynttä ;))

öljyä

2 dl keitettyä riisiä

1 muna (2)

1 dl ouzoa, viiniä tai lihalientä (riisien keitinkasvislientä)

n. 2 tl sitruunamehua (3-4 tl)

sitruunan raastettua kuorta jos haluat (an laittanut)

suolaa

rouhittua mustapippuria

minttua tai oreganoa (tuoretta minttua ehkä 1/2 puskaa)

Paistamiseen voita tai öljyä

Silppua sipulit ja kypsennä hetki öljyssä. (Riisiä keitin vajaan desin, josta tuli sitten tuo 2 dl kypsää riisiä melko tarkalleen.) Sekoita keskenään ainekset mureketaikinaksi. Muovaa taikina soikeiksi lihapulliksi. Paista rasvassa ja tarjoa heti. Itse paistoin pinnan pannulla voissa ja lopuksi uunissa perunoiden jälkilämmössä kypsiksi.

Lihapullien kanssa siis tein tsatsikia. Hermot meinasi mennä kun meillä ei ollutkaan yhtään kahvin suodatinpussia missään. Vuorasin sitten siivilän parilla talouspaperin palalla ja kaavin jukurtin varovasti pois.

Tsatsiki

2 dl kermaviiliä tai bulgarian jogurttia (Luonto+)

1/2 kurkkua

2-3 valkosipulin kynttä (1 VALTAVA)

suolaa, mustapippuria

1 rkl öljyä (en laittanut)

1 rkl sitruunamehua (unohdin ;))

viinietikkaa (en laittanut)

silputtua minttua tai tilliä (minttua)

Vuoraa kahvinsuodatin tai siivilä suodatinpussilla tai sideharsolla (talouspaperilla). Kaada jogurtti suodattimeen ja anna valua n. 15 min. Raasta kurkku ja pane valumaan siivilään. Hierrä valkosipuli ja suola morttelissa (ihan puristin valkosipulin ja sekoitin suolan normaalisti joukkoon). Sekoita ainekset keskenään ja tarjoa alkupalana tai kastikkeena. Minä annoin tämän maustua pullien teon ajan.

Lisänä oli vielä uunissa paistettuja lohkoperunoita, jotka oli sivelty öljyllä jossa oli suolaa, timjamia ja rosmariiniä vähän mausteena.

Täytyy kyllä sanoa, että en kykene muistamaan milloin olisin onnistunut näin täydellisesti omasta mielestäni. Molemmat, sekä pullat että kastike olivat aina TAJUTTOMAN hyviä. Tämä menee ehdottomasti samalle tasolle kuin ne Jamie Oliverin suolaperunat. Ehkä teenkin näitä kaikkia kolmea yhdessä ensi kerralla!

Mutta siis. Se minttu ja jogurtin raikkaus ja valkosipuli ja sitruunamehu. Ei ole sanoja. Oli vain täydellisyyttä. Ja riisi oli hauskaa lihapullissa! Testatkaapa!