Jotkut on blogeissaan tehneet kebabia itse, ja itselläkin tuli innostus testata. Harmi vaan kun innostus tuli juuri elintarvikealan lakkoilun pyörteissä, niin ihan sitä lihaa ei ollut saatavilla mitä olisin halunnut. Ohjetta katselin Mimmiltä. Tässä alkuperäinen ohje Mimmiltä, ja meikäläisen muokkaukset suluissa.

1 kg naudan jauhelihaa (800 g sika-nautajauhelihaa, 50 % -50 %)

0.2 kg sian jauhelihaa

4 tl suolaa (3 tl suolaa)

4 tl aromisuolaa (3 tl aromisuolaa)

4 tl mustapippurirouhetta (3 tl mustapippurisouhetta)

3 tl paprikajauhetta (n. 2 tl paprikajauhetta)

1½ tl korianteria (jauhettua), tätä ei ole välttämätöntä laittaa (tätä en laittanut kun ei ollut)

3 tl valkosipulisuolaa ( n. 2 tl valkosipulisuolaa)

2 maustemittaa chiliä (1 1/2 maustemittaa chiliä)

lähes dl öljyä (reilu 1/2 dl öljyä)

Jauhelihat kulhoon ja öljy toiseen astiaan, ja siihen sekoitetaan mausteet. Mausteöljy lisätään jauhelihaan ja vatakataan sähkövatkaimella turbovaihteella n. 10 min, että jauhelihan rakenne rikkoutuu. Kannattaa varoa, sillä ainakin meikäläisen halpisvatkaimessa on niin isot reiät niillä vatkaimilla, että se jauhelihamössö nousi sinne, ja meni se koneen sisäänkin. Sain sen puhdistettua (toivottavasti) ja ensi kerralla sitten varovaisemmin.

Ota kaksinkertainen folio, ja nosta massa folion päälle, ja muotoile siitä pötkylä. Sulje folio tiiviisti ja sulje päät rullaamalla ne kuin paperipäällysteiset karkit. Muuten nesteet ovat pitkin poikin uunipannua. Jotkut oikein tekevät reikiä folioon ja paistavat ritilällä jotta liika neste poistuu, mutta itse en älynnyt tehdä paketista niin tiivistä ettei nesteet karkaisi, ja kebusta tuli liian kuivaa. Eli siinäkin on parannettavaa ensi kerralle.

Nosta foliopötkylä uunipannulle ja paista 100 asteessa n. 4 h ja anna vetäytyä foliossa paistamisen jälkeen vielä puolisen tuntia. Sitten vain veitsellä leikkelemään ohita suikaleita ja eikun syömään.

Tässä kebabpötkö on uunista tulleena ja leikattavana. Vatkauksen ansiosta rakenne on ihan erilainen kuin murekkeessa. Tosiaan sika-nautajauheliha oli liian sikaista tähän hommaan. Luulen että Mimmin suhde 1 kg nautaa ja 200 g possua olisi paljon osuvampi, mutta kaupassa ei tosiaan ollut ollenkaan naudan jauhelihaa. Eli ei tuo ihan oikealle kebabille maistunut, kun oli niin possuinen, mutta auttavasti kuitenkin.

Kun kerran kebabia tein, niin sille luonnollinen syömistapa oli rullakebab, johon olin saanut innoituksen Henskiksen vierailevalta kokilta Janne-sedältä ja vähän taas tein omalla tyylillä. Tein tästä annoksesta kaksi rullaa.

Vehnäjauhoja 4 dl

Ruokaöljyä 0,5 dl

Suolaa 1 tl

Leivinjauhetta 1 tl

Kuumaa vettä 2 dl

Aineet sekoitin ja laitoin jääkaappiin hetkeksi lepäilemään.

Laitoin uunin kuumenemaan 300 asteeseen. Kun uuni oli kuuma, jaoin taikinan kahtia ja tein ekan rullapohjan. Eli kuten pizzapohja, mutta tosi ohut ja hieman pyöreä malliltaan, kun yleensä pizzani ovat pellin mallisia. Sitten vain lätty pellille ja uuniin. Aikaa munakelloon 3 min, ja sitten vahdittiin ettei poloinen pala sikakuumassa uunissa. Hieman annoin pohja ruskistua pinnasta. Sitä ei saa kuitenkaan paistaa liikaa, että se vielä rullautuu hyvin, eikä hajoa.

Sitten vain täytteet sisään. Täytteinä oli sitä omaa kebabia, salaattia, kurkkua, tomaattia ja turkinpippureita. Ja tietysti kebab-kastiketta.

Tässä törkeän huono kuva pötkelöstä, mutta kun oli jo neljä tuntia paistellut lihaa ja sitten vielä muut vaiheet niin halu päästä syömään oli ihan hirvittävä. Joten taiteellinen näkemys oli kertakaikkiaan hukassa :)

Pohjan maku oli ihan jees. Aavistus siinä häivähti leivinjauhe. Meinaan ensi kerralla kokeilla ihan hiivalla. Sain pohjasta juuri oikean kypsyisen, se rullautui hyvin, oli kypsä ja mehevä. Liha oli tosiaan hieman kuivaa, ja sitä olisi voinut kompensoida laittamalla paljon sitä kebab-kastiketta, vaan enpä tajunnut. Kastike oli tosi mieto, en oikein ihastunut, mutta se oli ainoa mitä kaupassa sattui olemaan. Ensi kerralla täytyy etsiä huolella sellainen jossa on vähän enemmän potkua.

Ensimmäiseksi kokeiluksi ihan jees, ensi kerralla tiedän monia asoita jo paremmin :)