Meillä on tänään leipä vähissä, ja kun uusinta Makua (Talvi 1/10, s. 35) lueskellessani huomasin siellä hauskan ja helpon leipäreseptin, niin päätin kokeilla. Hieman jouduin taas muokkailemaan alkuperäistä, ja muokkaukset suluissa.

24 palaa

Juuri:

25 g hiivaa (käytin kuivahiivaa hieman vajaan pussillisen)

5 dl vettä

1 ps (1 1/2 dl) perunasosejauhetta (ei ollut kuin puolikas pussi kaapissa)

1 dl vehnäjauhoja

Alustukseen:

1/2 dl öljyä

1 tl suolaa

n. 6 dl sämpyläjauhoja

Päälle:

oliiveja

aurinkokuivattuja tomaatteja (en tykkää aurinkokuivatuista, joten käytin tuoreita

juustoraastetta (emmentalraastetta ja auraa)

(valkosipulivoita)

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri, perunasosejauhe ja jauhot. Sekoita vellimäiseksi taikinajuureksi ja nosta kulho peiteltynä lämpimään vesihauteeseen heräilemään.

Kun juuri kuplii, alusta siihen öljy, suola ja jauhota. Taikinan tulee olla napakka.

Kauli taikina leivinpaperin päällä uunipellin kokoiseksi levyksi ja nosta paperin kanssa pellille. Anna kohota peiteltynä lämpimässä paikassa vähintään 20 min.

Jaa kohonnut leipä taikinapyörällä tai pizzaleikkurilla ruuduiksi. Paina halutessasi jokaiseen ruutuun jotakin täytteistä.

Paista leipää 200 asteessa n. 25 min.

Hyvää tuli. Kohosi hyvin ja oli pehmeää. Täytteet antoivat kivaa piristystä, eikä muita leivänpäällisiä välttämättä tarvitse ollenkaan. Minulla tuli 24 neiön sijasta vain kaksikymmentä, sillä meidän uuni ja sitä myötä pelti on sisämitoiltaan tavanomaista kapeampi.

 Tästä ruutujen vähyydestä johtuen olin ottanut liikaa juustoraastetta pakkasesta, joten laitoin sitä myös niihin ruutuihin, joissa on tomaattia ja oliivia. Tämä leipä voisi olla hyvä jos on tulossa enemmänkin porukkaa syömään. On kätevä tehdä kun ei tarvitse pyöritellä nättejä sämpylöitä, tuo saakin olla hieman rouhean näköinen.