En voinut vastustaa kiusausta kaupassa käydessäni ja ostin valtaisan kaalinkerän. Ajattelin tehdä siitä kääryleitä ja lisäksi lopuista pienen laatikon, mutta toisin kävi. Kun poistin kaalista uloimmat lehdet, huomasin, että siinä oli joku ongelma siinä kaalissa ja se oli osittain ruskettunut, niin paljon, ettei siitä kääryleitä saanut aikaiseksi. Suunnitelmiin siis muutos ja laatikkoa tekemään. Ohje oli vähän mututuntumalla heitetty, mallia katselin Kotiruokakirjasta.

n. 1 kg kaalia

400 g jauhelihaa

2 dl puuroriisiä

1 porkkana

sipulia

4 dl kermaa tai kasvislientä (puolet ja puolet)

voita paistamiseen

1 kananmuna

kasvisliemikuutio

suolaa, meiramia, valkopippuria

Keitä riisi reilussa suolatussa vedessä. Ruskista jauheliha pannulla öljytilkassa. Lisää sipulit kuullottumaan ja hetken päästä karkeaksi raastettu porkkana. Mausta ripauksella suolaa ja valkopippuria. Suikaloi kaali ja paistele erissä voissa, jotta saavat vähän makua ja väriäkin. Kumoa kaikki kaalierät takaisin pannulle ja lisää tilkka vettä sekä mausteita. Anna hautua pienellä lämmöllä kannen alla sen aikaa, että kaali pehmeää. Uusi kaali ei vaadi paljoakaan aikaa, vanha jonkin aikaa.

Jos riiseihin jäi keitettäessä valtavan paljon ylimääräistä nestettä, kaada osa pois, mutta jätä sitä n. 1-2 dl. Sekoita riisi nesteineen, jauheliha ja kaali yhteen ja kaada uunivuokaan. Sekoita kermasta/kasvisliemestä ja kananmunasta liemi ja valuta se vuokaan tasaisesti. Paista kaalilaatikkoa 200 asteessa 1-2 h, lämpöä voi alentaa paiston loppuvaiheessa.

Itse paistoin tätä n. 1,5 h, jolloin pinta oli vähän jo ruskettunut ja maistelun perusteella kaali tuntui ihanan pehmeältä. Tosi hyvää tuli, vaikka itse sanonkin. Olen oikein ylpeä suorituksestani, en nimittäin kaalilaatikkoa ole koskaan tehnyt ennen. Kerran tein jotain patatyylistä mutta se oli aika kamalaa :D