Lauantaiaamun ratoksi ja isännälle evääksi valmistui jauhelihakeitto.

vettä

7 keskikokoista perunaa

3 pientä sipulia

1-2 porkkanaa

200-300 g jauhelihaa

pussi keittojuureksia

kokonaisia maustepippureita

suolaa tai aromisuolaa

persiljaa

 

Vettä kattilaan, määrä riippuu siitä, kuinka paljon tykkäät liemestä. Itse tykkään kovasti, joten laitan aina paljon vettä. Kuori ja pilko sipulit. Itse vain viipaloin ohuiksi viipaleiksi puolitetut sipulit, ei mielestäni tarvitse olla sen pienempiä. Laita kattilaan muutama kokonainen maustepippuri ja hieman suolaa. Kuori porkkanat ja perunat ja paloittele ne. Porkkanat hieman pienemmiksi kuin perunat, koska kypsyvät hitaammin. Lisää kattilaan ja keittele n. 30 min.

Sillä välin paista jauheliha. Kannattaa käyttää naudan jauhelihaa, sillä sika maistuu oudolta. Ja naudanjauhelihoista kannattaa käyttää paistijauhelihaa, on normaalia vähempi rasvaista.

Keiton kypsyminen kestää n. 45-60 min. Lisää n. 30 minuutin keittämisen jälkeen keittojuurekset ja jauheliha. Itse käytin nyt Pirkan keittojuureksia, enkä enää ikinä osta niitä. Ne ovat huonoja, en osaa selitää miksi, mutta ovat vaan. Tästälähin pysyttelen edelleen toisessa halpismerkissä eli Rainbowssa, jonka keittojuurekset ovat ihan ok.

Keitä vielä hetki, tarkista kypsyys ja suola ja lisää persilja. Keitto on valmista. Itsehän lisään vielä lautaselle yhden salaisen ainesosan, eli paprikatäytteiset vihreät oliviit. Ne ovat ihania nakki-, makkara, jauheliha- ja lihakeiton kanssa. Suosittelen kokeilemaan jos vain oliiveista tykkäätte.