Vappu tosiaan meni surkeaakin surkeammassa säässä ainakin täällä Keski-Suomessa. Sehän ei tietysti lannistanut iloista vappukansaa, vaan juhlinta vain ehkä sijoittui hieman erilailla kuin jos keli olisi ollut kaunis. Meillä vapun vietto meni simaa siemaillessa ja nakkeja ja perunasalaattia popsiessa, ihan sisätiloissa.

Siman tein itse, samalla ohjeella kuin aina ennenkin. Isäntä teki oman simansa, johon laittoi hieman vähemmän sokeria kuin minulla, ja humalan kukintoja.

Minun simaohjeeni on Kotiruoka-kirjasta, s. 335. Ohjetta olen taas aavistuksen muutellut.

2-3 sitruunaa

8 l vettä

1/2 kg fariinisokeria

1/2 kg sokeria

(1/2 dl siirappia)

(10 humalan kukintoa)

1/4 tl hiivaa

Pulloihin:

1/2 tl sokeria

5 rusinaa

Pese sitruunat huolella juuresharjalla ja kuumalla ja kylmällä vedelle. Kuori sitruunat perunankuorimaveitsellä ohuesti, niin että valkoista on mahdollisimman vähän kiinni kuoren paloissa. Laita kuoret talteen ja leikkaa kahdesta sitruunasta koko valkoinen kuoriosa huolellisesti pois, ja viipaloi sen jälkeen sitruunat. Laita kuorien kanssa syrjään ja heitä valkoiset osat pois. Halkaise viimeinen sitruuna ja purista siitä mehu. Laita sitruunajutut odottamaan.

Laita sokerit ja siirappi puhtaaseen sankoon. Kiehauta osa vedestä (ehkä n. 2 l/8 l) Kaada kuuma vesi sokerien päälle sankoon ja sekoittele kunnes sokeri sulaa. Lisää loput vedestä kylmänä, sitruunan kuoret, -mehu ja -viipaleet ja mahdolliset humalan kukinnot. Liuota hiiva pieneen vesimäärään ja lisää haaleaan seokseen. Anna käydä huoneenlämmössä 12-24 h.

Siivilöi ja pullota sima. Lisää pulloihin sokeri ja rusinat.Sulje pullot ja säilytä viileässä. Sima on valmista viikon kuluttua. Nopeammin se valmistuu jos sima on lämpimässä ainakin osan aikaa. Ainakin meillä on hyvät lämpötilat vielä tähän vuoden aikaan säilyttää simoja parvekkeella, kun ei jääkaappiin mahdu.

Ensimmäiset simamaistijaiset tehtiin perunarieskojen kanssa. Ja hyvää oli.

Vapun aika meni syödessä lähinnä nakkeja ja perunasalaattia, josta tuli aika mielenkiintoinen...

Perunasalaatti:

perunaa

suolakurkkua

sipulia (oli vain punasipulia, joten sitä laitoin. tuli ainakin kivaa väriä)

majoneesia (tätä saa olla sillei että salaatti on kosteaa, mutta ei ui majoneesissa. minulla olikin majoneesia hyvin vähän, joten sitä tuli ihan liian vähän, eli salaatti oli aika kuivaa. mutta syötävää)

(suolaa)

Pilko keitetyt ja jäähdytetyt peruna, sipuli ja suolakurkku ja sekoita sekaan majoneesia maun mukaan.

Nauti nakkien ja siman kanssa.

Tässä ihan vappuaaton hieman karumpi annos, jossa vain nakkia keitettynä, perunasalaattia ja sinappia.

Tässä sitten vappupäivän runsas aamiaisen ja lounaan sekoitus. Nakkia keitettynä ja paistettuna, olutmakkaraa paistettuna ja "tuoreena". Paistettu muna, perunasalaattia, meetvurstia, kurkkua ja tomaattia.

Ja kun nakkeja olin hamstrannut enemmänkin, niin vappumenyyllä mentiin vielä sunnuntaiaamukin, jolloin tarjoamiset olivat lähes samat kuin vappupäivänäkin.