Elämäni ensimmäistä kertaa uskaltauduin tänään läträämään kiehuvan öljyn kanssa ja paistamaan munkkeja :) Ohje on Kotiruoka-kirjasta ja tein puolikkaan annoksen. Tässä alkuperäinen ohje:
5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
2 tl suolaa
(2 tl kardemummaa)
n. 14 dl vehnäjauhoja
100-125 g rasvaa
Uppopaistoon:
5-10 dl öljyä
Pinnalle:
sokeria
Valmista takina pullataikinan tapaan. Anna kohota. Leivo taikinasta n. 50 pyöreää pullaa ja kohota ne. Paista munkit tällaisina tai muotoile rinkilöiksi sitä mukaa kun niitä paistat. Paina etusormi pullan keskeltä läpi ja pyöritä sormien ympärillä munkkirinkiläksi. Uppopaista munkit kuumassa rasvassa kauniin ruskeiksi molemmin puolin. Nosta munkit talouspaperin päälle valumaan ja sokeroi ne kuumana.
Uppopaistamista en tässä ala neuvomaan, mutta ohjeita löytyy kyllä vähän joka paikasta. Itselläni oli käytössä lämpömittari, jolla pidin lämpötilan 180 asteessa, jolloin leimahtamisen vaaraa ei vielä ole. Kattilan kansi oli kuitenkin varmuudeksi vieressä.
Hyvin sujui, tuli komeita munkkeja ja makukin on ihana.
Hyvää Vappua siis kaikille!
Kommentit