Isäntä oli piilottanut keittokirjan sen verran mystiseen paikkaan, etten kykene ohjetta tänne nyt kovin tarkasti kirjoittelemaan.

Tarvitset:

lasagnelevyjä

Jauhelihakastikkeeseen:

400 g jauhelihaa

purkki tomaattimurskaa

sipulia

mustapippuria

sokeria

suolaa

Juustokastikkeeseen:

1 l maitoa (miel. punaista)

vehnäjauhoja

emmentaljuustoraastetta

Paista jauheliha ja sipuli. Lisään tomaattimurska ja mausteet. Anna muhia hyvän aikaan. Minä keittelin parisen tuntia.

Tee valkokastike: kuumenna 8 dl maitoa, tee lopusta kylmästä maidosta ja vehnäjauhosta suurus ja lisää se ohuesti valuttaen ja sekoittaen kuumaan maitoon. Anna kypsyä 5 min koko ajan sekoittaen. Lisää juustoraaste ja anna sulaa.

Kasaa lasagne vuokaan. Yleensä laitan aina pohjalle lihakastiketta ja pinnalle juustokastiketta, mutta nyt luin täältä, että lasagnelevyt pohjimmaiseksi ja päällimmäiseksi. Joten kokeilin sitä. Jostain olin myös lukenut (ei mitään käsitystä, mistä), että lasagnen olisi hyvä seistä kasattuna tunnin verran ennen uuniin laittoa, niin tulee parempaa. Kokeilin sitten sitäkin. Siinä vaan kävi niin, että päällimmäiset lasagnelevyt alkoivat kupruilla, ja niitä sitten ennen juuston lisäämistä ja uuniin laittamista yritin tökkiä takaisin alas.

Kuvassakin näkyy takareunalla kohonnut levynpala, joka sitten meinasi palaa. Paiston aikanakin kävin niitä vähän välillä tökkimässä matalammiksi. No, hyväähän siitä tuli, mutta ei minusta mitenkään erityisen hyvää huolimatta siitä ylimääräisestä tunnin odottelusta. Että ensi kerralla mennään ilman sitä. Lasagnelevy vuoan pohjalla oli kyllä nerokas juttu, koska lasagnepala nousin vuoasta kuin unelma. Eli sitä ensikerrallakin.