Ollaan jo pidemmän aikaa ajateltu, että pitäisi tutustua lähikuntiin tässä keskisen Suomen ympäristössä. Ensimmäiseksi matkakohteeksi päätyi Rautalampi, vaikkei se ihan keskistä Suomea olekaan. Rautalammilla on sellainen paikka sydämessä, että Isännän sukua on asunut siellä ja on viettänyt siellä aikaansa lapsena ja omalta osaltanikin olen mökkeillyt siellä suunnalla kesän verran joskus miljuuna vuotta sitten, joten ei ihan vieras paikka ole. Rautalammille päädyttiin siksi, että haluttiin nyt välttämättä lähteä jonnekin ja Isännän piti vielä jatkaa samana päivän matkaa Kuopioon, joten siinähän se on matkan varrella. Minä siis palailin takaisin kotiin Juniorin kanssa ja Isäntä sai kyydin Kuopijoon.

Koska matka on Jyväskylästä ihan kamalan pitkä Rautalammille, piti jo puolimatkassa pysähtyä syömään. Tai no, ei syy ehkä ollut nälkä, miksi pysähdyimme, vaan ennemminkin se, että haluttiin tutustua tuohon paikkaan ja sen tarjoamisiin. Kyseessä oli nimittäin Kivisalmen Kievari Konnevedellä. Paikassa on uudet yrittäjät aloittaneet kesän alussa, joten nimikin on vaihtunut kioskista kievariksi.

Tarjolla oli juomia niin holillisina kuin holittominakin. Ruokapuolta edusti erinäköiset burgerit ja vastaavat. Ainakin tuolla linkin takana mainittu Pekoniburgeri oli oikein herkullinen. Sämpylä oli upea, iso, itse tehdyn näköinen ja herkullisen makuinen. Välissä oli muhkea jauhelihapihvi ja muut eväät ja vierellä lautasella jonkinlaisia ristikkoperunoita, jotka olivat todella rapsakoita ja hyviä. Ei voi kuin suositella. Isäntä ehti jo ehdottaa, että lähdettäisiin kesän aikana ihan varta vasten uudestaankin käymään tuolla Kivisalmella.

Perillä käytiin vierailemassa Rautalammin kirkossa, joka onkin hieno kirkko. Se on yksi Suomen suurimmista puukirkoista:

Piti aika pitkä matka peruuttaa, että saatiin koko kirkko mahtumaan kuvaan. Kaunis kirkko kerta kaikkiaan ja onneksemme paikalla oli myös innokas opas, joka osasi kertoa kaikkia mielenkiintoisia yksityiskohtia kirkosta ja sen historiasta.

Kävimme myös katselemassa maisemia Rämäkkä-vuorella, jossa on aiemmin toiminut laskettelukeskus, mutta joka nyttemmin on lopettanut toimintansa. Vuorelta oli kivat, joskin hieman puuston estämät maisemat kauniille järvelle, joka loisteli aivan upeasti auringossa. Koira oli meillä matkassa mukana ja oli koko päivän joutunut istumaan autossa, joten tuolla sen oli kiva vähän jaloitella.

Viimeinen katselmuksemme suuntautui Kalajanvuorelle. Alue on suojeltu ja siellä on upeaa vanhaa metsää, mielettömän hienot kalliot ja nähtävästi lähteestä muodostuva lampi. Lammen rannassa, heti polun alkupäässä on laavu, huussi ja nuotiopaikka leiriytyjille. Polku kiertää lammen ja palaa takaisin leiripaikalle. Alla kuvaa lammen toiselta puolelta, jossa aloimme lähestyä kallioisempaa puolta. Siellä voi valita kahdesta mahdollisesta polusta, toinen on vaikea polku ja toinen "helppo". Ei tuonne helpollekaan kannata minkään huonojalkaisen lähteä. Helppo polku kulkee metsän siimeksessä ja vaikea tuolla kuvassa nähdyillä kallioilla.

Jonkun verran oli itikoita siellä metsäreitillä. Oli aika lailla vauhtia kuin villiintyneillä hirvenvasoilla kun teutaroimme ylös mäkeä. Onneksi huippu oli oikeasti niin korkealla, että siellä tuuli ihan reilusti ja itikat häipyivät vainoamasta meitä. Alla olevassa kuvassa on vähän maisemia ja huipulla oleva nuotiopaikka. Järveä näkyi ihan joka puolella minne vain puustolta näki.

Oli kyllä tosi ihanaa kun sattui kaunis keli tuolle päivälle. Sateella tuolta ei olisi nähnyt kyllä yhtään mitään. Kuvassa alla Isäntä ja Juniori tutustuvat kolmiomittaustorniin, joka sekin oli ihan siellä huipulla, kallion reunalla. Ihme vehkeillä ne ovat asioita hoitaneet ennenvanhaan :)

Osittain Kalajanvuoren polku oli laudoitettu, joten tosi hyvä oli kävellä. Kuivemmilla paikoilla oli sitten ihan polku, hyvässä kunnossa sekin. Ihania tupasvilloja kasvoi paljon polun varressa. Ovat kamalan suloisia ja harmitti kamalan paljon, ettei ollut kunnon kameraa mukana, että olisi saanut onnistuneemman kuvan noista ihanista karviaisista :)

 Rautalampi on nätti kunta vaikkei siellä ehkä ihan kamalan paljon ole nähtävää. Kunnan nettisivut olivat hämmentävän huonot. Kunnalla on 450-vuotis juhlat tänä vuonna, mutta nettisivut ovat aivan alkutekijöissään :/ Ikävää näin erittäin nettisukupolvea edustavan ihmisen mielestä.