En ole piiitkiin aikoihin tehnyt leipää, vaikka mieli on kyllä tehnyt. Ei vain ole ehtinyt tai saanut aikaiseksi :( Kaupan pullamössöillä ollaan siis menty useampi kuukausi. Nyt kuitenkin inspis, aika ja jaksaminen kohtasivat ja päätin ryhtyä leivontapuuhiin. Vielä kun pari viikkoa sitten selailin Henskiksen vanhoja blogimerkintöjä ja vastaan tuli tomaattileivän ohje, oli kaikki ainekset koossa. Koska meillä Isäntä nirppaa aina välillä outojen tai vahvojen makujen kanssa, päätin tehdä taikina-annoksen kaksinkertaisena ja tehdä toisesta puolikkaasta Isännälle ihan oman, tavallisen leivän. Suluissa omat muutokseni.

10 g kuivahiivaa (22 g)

1 tl sokeria ( 2 tl)

3 dl kädenlämpöistä vettä (6 dl)

450 g karkeita valkoisia jauhoja (200 g hiivaleipäjauhoja, 200 g täysjyvävehnäjauhoja ja n. 450 g vehnäjauhoja)

1 tl suolaa (2 tl)

2 tl kuivattua basilikaa

2 rkl aurinkokuivattujen tomaattien tahnaa tai tomaattipyrettä (en ihan tajunnut mitä tuo tahnajuttu tarkoitti, joten soossasin sauvasekoittimella 3 aurinkokuivattua tomaattia)

1 rkl margariinia (lisäsin myös tilkan maitoa)

12 suikaleiksi leikattua valutettua aurinkokuivattua tomaattia öljyssä

Laita hiiva ja sokeri kulhoon ja sekoita joukkoon 1 dl kädenlämpöistä vettä. Jätä lämpimään paikkaan n. 15 minuutiksi tai kunnes kuplii. Sekoita jauhot ja suola isossa kulhossa. Tee kuivien ainesten keskelle kuoppa ja lisää basilika, hiivaseos, tomaattitahna ja puolet lopusta vedestä. Vedä jauhot nesteen päälle ja sekoita taikinaksi puulusikalla. Lisää loput vedestä vähän kerrallaan.

Laita taikina kevyesti jauhotetulle työtasolle ja vaivaa 5 min, kunnes se on tasaista. Peitä öljytyllä tuorekelmulla ja jätä lämpimään paikkaan kohoamaan n. 30 min tai kunnes taikina on kaksinkertaistunut. Voitele kevyesti 900 g:n leipävuoka rasvalla. Ota taikina pois kulhosta ja vaivaa sekaan aurinkokuivatut tomaatit. Vaivaa vielä 2-3 min.

Laita taikina voideltuun vuokaan ja jätä kohoamaan 30-40 minuutiksi tai kunnes koko on jälleen kaksinkertaistunut. Paista leipää 190 asteisessa uunissa 30-35 min tai kunnes se on kullankeltainen.

(Minä kun tein puolesta taikinasta maustamattoman leivän tein alun jälkeen hieman eri tavalla. Laitoin siis 2 pussia kuivahiivaa kulhoon sokerin ja 2 dl veden kanssa ja annoin tekeytyä 15 min. Lisäsin suolan ja jauhoja ja 2 dl vettä. Sitten vaivailin muovinuolijalla jauhoja vähitellen taikinaan lisäillen aina välillä myös vettä.

Nostin taikinan työtasolle ja vaivasin sitä hetken. Sitten taikina lepäili kulhossa puolisen tuntia jonka jälkeen jaoin takinan kahteen osaan. Toisesta pyörittelin yhden ison leivän ja toisen maustoin: lisäsin tomaattitahnaan basilikan. Muotoilin taikinasta soikion ja sen keskelle lapoin tomaattitahnan. Sitten nostelin taikinan reunat päälle ja vaivailin. Hetken päästä aloin lisäillä tomaattisuikaleita pienissä erissä samalla tavalla kuin tahnankin. Kun kaikki tomaatit oli upotettu taikinaan puolitin taikinan.

Mestarin Herkusta ostamani Knossos tomaattileivät ovat tulleet pienissä vanerirasioissa, jotka olen pistänyt juuri tätä varten talteen. Nyt vuorasin kaksi rasiaa leivinpaperilla ja muotoilin molempiin rasioihin soikeat leipäset. Kohotin leipiä 30-40 min ja koska en voidellut vuokia, voitelinkin leivät ennen paistoa voi-maitoseoksella ja  paistoin uunin alatasolla 30 min. Puista leivinlautaa ei ehkä kannata käyttää tässä puuhassa sillä aurinkokuivattu öljyinen tomaatti ei ehkä jätä lautaa kamalan kauniin näköiseksi.)

Oli hauska paistaa leivät tuollaisessa rasiassa. Joskus on tullut tehtyä leipää ihan vuoassa, mutta silloin se vuokaa vasten ollut pinta jää jotenkin "limaiseksi". Näissä rasioissa kun tein, niin tuli ihan tavallista leipää kivan näköisenä :) Näistä voisi tulla myös aika hienoja sämpylöitä.

Maku oli aika voimakas. Oikein hyvä tuoreena, mutta vanhemmiten (ehkä senkin takia että sitä sitten monta kertaa putkeen söin) alkoi mausta tulla vähän tunkkainen. Seuraavalla kerralla lisäisin vielä aimo lorauksen oliiviöljyä.