No nyt sitten sitä hernekeittoa. Ohje on hernepussin kyljestä. Eli ensin se alkuperäinen ohje ja sitten miten minä sovelsin:

500 g herneitä

2 l vettä

n. 500 g luutonta sianlihaa

1 sipuli

2 tl suolaa

1/2 - 1 tl meiramia

Huuhdo herneet ja pane likoamaan kahteen litraan kylmää vettä yön ajaksi. Keitä herneitä liotusvedessään n. tunti. Lisää pieniksi paloiksi leikattu sianliha ja hienonnettu sipuli. Jatka keittämistä n. tunti. Lisää tarvittaessa vettä ja tarkasta kypsyys. Mausta keitto suolalla ja meiramilla.

Näin tein:

500 g herneitä

2 l vettä (tosin hieman vaajaana kun kattilan laidat alkoi loppua)

sianlihaa (voisi olla esim. etuselkää, jossa on luutakin, joka antaa makua, nyt laitoin joulukinkun lopun jonka pakasti ihan tätä varten, mös jauheliha tai palvikinkku käy)

2 sipulia

1 porkkana

suolaa

maustepippuria kokonaisena

meiramia

Liota ohjeen mukaan herneet. Laita kiehumaan liotusvedessään. Lisää pilkotut sipulit ja maustepippurit ja suolaa. Keittele vähintään 2 h.

Jos käyttämäsi liha on raakaa, esim juuri se etuselkä, eli aika suuri lihaköntti, niin sen voi laittaa heti alussa kiehumaan niiden herneiden kanssa. Keitellä n tunnin verran ja sitten ottaa pois kattilasta ja pilkkoa sen ja lisätä takaisin joukkoon. Jos liha on valmiiksi kypsää, esim. kinkkua, niin sen voi lisätä tuossa kahden tunnin paikkeilla. Pilko siinä vaiheessa myös porkkana, ja lisää sekaan. Keittele vielä tunnin verran. Tarkista maku, lisää suolaa ja meiramia ja nautiskele.

Itselleni on tärkeää,että hernekeittoa keitellään kauan. Yleensä teen niin että tuossa kolmen tunnin paikkeilla alan maistella sitä, mutta ei se silti vielä ole valmista. Sen pitää olla todella pehmeää ja kypsää. Sitähän voi keitellä juuri niin kauan kuin aikaa riittää.