Inspiroiduin tekemään näitä, kun ostin kirpparilta Marguerite Pattenin kirjan Stekboken. Joka on siis ruotsiksi, joten en ihan kaikkea ymmärrä, mutta kun se maksoi euron, niin oli pakko ottaa talteen.

Eli tässä kirjassa tuli vastaan Empañadakset sivulla 126, jotka ovat siis kirjan mukaan chileläisiä lihanyyttejä. Wikipedian mukaan ne sen sijaan ovat espanjalaisia ja portugalilaisia täytettyjä leivonnaisia. Että kuka tietää.. ehkä tämä nimenomainen täyte ja tyyli tehdä on sitten sieltä Chilestä. Ohjetta en sitten kuitenkaan loppujen lopuksi ottanut tuosta kirjasta, kun ohje oli aika pieni, ja voin määrä suhteessa aika hurja. Katselin sitten netistä ohjetta. Taikinan ohjeen otin täältä. Annoksesta tuli 40 Empañadasta.

1 kg jauhoja

2 kpl kananmunaa

1 tl suolaa

6 dl vettä

200 g voita

(maissijauhoja ja oliiviöljyä)

Lisää suola veteen. Sekoita kananmunat, jauho, voi sekä puolet vedestä taikinaksi. Lisää vähitellen vettä, kunnes taikina on pehmeää ja joustavaa. jos taikinasta tulee liian tarttuvaa, lisää vähän jauhoja. (Minulla meni taikinaan vain 3,5 dl vettä)

Kaulitse taikinasta 2-3 mm paksu levy (Minä tein neljässä erässä). Jos haluat, päällystä kaulittu taikina ohuesti maissijauholla ja oliiviöljyllä. Näin Empañadoista tulee rapeampia (En jaksanut tehdä tätä). Leikkaa kaulitusta taikinasta ympyränmuotoisia paloja (halk. 10-15 cm). Lisää täyte ja taita kahtia painaen reunat tiukasti kiinni. Paista 200 asteessa 15-20 min.

Täytteisiin otin vaikutteita sieltä ja täältä, mutta en mistään erityisesti.

Täyte 1: jauheliha, pun. paprika ja punasipuli

Täyte 2: jauheliha, pun. paprika, punasipuli ja vihreät täytetyt oliivit

Täyte 3: broileri, pun. paprika ja feta

Täyte 4: broileri, pun. paprika ja Aura-juusto

300 g jauhelihaa paistetaan sipulisilpun kanssa. Maustetaan suolalla ja mustapippurilla. Lisätään lopuksi paprikakuutiot ja jätetään odottamaan.

300 g maustamattomia broiskusuikaleita paistetaan öljyssä. Maustetaan suolalla ja mustapippurilla. Annetaan hetki jäähtyä ja sitten pilkotaan pienemmäksi. Sekoitetaan paprikakuutioiden joukkoon.

Empañadaksien täyttövaiheessa Täyte 1 menee sellaisenaan, mutta täytteiden 2-4 viimeiset aineet laitetaan erikseen muiden täyteaineiden päälle ja sitten suljetaan huolella. Merkitse jollakin tavalla mikä on mitäkin. Minulla oli alussa viiltoja eripäin, ja lopuksi kun taikinaa jäi, enkä enää jaksanut kaulita, tein erilaisia kiekuroita Empañadaksien päälle.

Tässä kuvassa broisku, paprika ja aura-täytteiset.

Ohjeessa ei käsketty voitelemaan mitenkään noita, mutta niistä tuli todella kalpeita, joten loput voitelin kananmunalla, mutta eivät siltikään ottaneet oikein väriä. Ja aika kuivakka taikina oli... paranivat jääkaapissa.

Tässä kuvassa jauhelija, paprika ja sipulitäytteiset.