Tänään tein lounaaksi Tiania ja sen kanssa fetalihapullia. Tianin ohjeen poimin Livin ohjelmasta Näin teet ranskalaista ruokaa. Voi luoja että se nainen siinä ohjelmassa on ärsyttävä, enkä yleensä katso sitä, mutta viime viikolla kuitenkin katsoin, ihan kuin vahingossa. Ja näköjään onneksi katsoin.

Eli Tian on kasvislisäke tai ihan korvaa perunan yms ruuassa, niin kuin meillä tänään. Eli ihan alkuperäinen nimi ruoalle oli ohjelmassa Tian of Provencal Vegetables ja ohje oli kuudelle. Itse pienensin, ja määrät ovat suluissa.

Ohje:

3 rkl oliiviöljyä

2 sipulia, ohueksi leikattuna (laitoin yhden tavallisen ja yhden punasipulin)

1 suuri munakoiso (laitoin puolikkaan)

2 keskikokoista kesäkurpitsaa (mikä on keskikokoinen? laitoin yhden mielestäni pienen)

2 punaista paprikaa (laitoin yhden)

4-6 tomaattia paksuina viipaleina (laitoin 3 kpl)

Kuulottele sipuleita öljyssä. Pilko munakoiso, kesäkurpitsa ja paprika samansuuruisiksi paloiksi. Levitä öljy-sipuliseos uunivuoan pohjalle ja laita kasviksia sekaisin sen päälle. Laita väliin aina vähän suolaa ja mustapippuria. Päällimmäiseksi laita tomaattiviipaleet ja niiden päälle pirskottele hieman öljyä.

Paista uunissa 200-220 astetta riippuen uunista (eli oletin että kiertoilmauunissa tuo alempi lämpö ja tavallisessa korkeampi), kunnes nesteet ovat lähteneet liikkeelle ja kasvikset on muhjua. Tämä kestää n. 2 h, sekoittaen pari kertaa paiston välissä. Jos Tianin pinta näyttää ruskistuvan liian nopeaan, laita foliota päälle, sen ei kuulu kovin paljoa ruskistua pinnasta.

EDIT: Tian on ollut nyt uunissa vajaan tunnin. Kävin kurkkaamassa sitä, ja voi elämä, miten mieletön tuoksu tulikaan uunista! Niin kesäinen, että! Olen jo nyt aivan myyty :D

Tianin kanssa teen jauhelihapullia, joiden sisällä on fetapala. En ole koskaan ennen kokeillut tätä, joten jännä nähdä. Pulliin päädyin siksi, että teen ne uunissa, ja kun Tiankin on uunissa, niin pullat vievät vähemmän aikaa kuin pihvit tai mureke. Samaan aikaan ne eivät mahdu uuniin.

Eli lihapullataikina, jonka tein valmiiksi odottamaan uuniin pääsyä:

400 g jauhelihaa (oikeasti vähän vähemmän, kun eläimet saa vähän maistiaisia siitä)

1 dl korppujauhoja

2 dl nestettä

2 munaa

1 sipuli

1/2 paprika

suolaa

mustapippuria

Laita korppujauhot nesteeseen n. 10 min. Pilko sipuli ja paprika pieniksi paloiksi. Sekoita korppujauhoihin jauheliha, sipuli ja paprika. Lisää kananmunat ja mausteet. Jos olet epävarma maustamisesta, tee pieni koepulla ja käytä sitä mikrossa, että kypsyy ja maista ja mausta sitten lisää jos tarvitsee.

Pullien muotoilu: laita kädellesi n. puolen pullan verran taikinaa. Laita sen keskelle fetapala ja toinen samankokoinen taikinanpala päälle. Tee näin lopputaikina. Laita pullat suoraan uunipellille. Paista uunissa 225 asteessa 15-20 minuuttia.

Lisäkkeenä oli vielä fetasalaattia kuten eilen, mutta ilman jäävuorisalaattia ja öljyä ja balsamicoa. Feta oli ainakin minulle uusi tuttavuus Rainbow Mini Salaattijuustokuutiot. Ihan ok olivat, tosi pieniä, mikä oli minusta kiva juttu. Maku ei ollut erityisen ihana, mutta ihan perus fetatyyppistä juustoa tuo oli. Ei kovin kallis, että 1,29 € maksoi tuo purkki, jossa on 175 g tavaraa.

Tianissa olisi saanut ehkä olla vielä jokin juju, jotain kirpeyttä. Ehkä soijaa tai sitruunamehua. Nyt maku jäi jotenkin hieman latteaksi. Lihapullat olivat hyviä, juusto oli hauska lisä pullan sisällä. Mietin sitä, että mitenhän tuo onnistuisi jos murustaisi sen fetan jo siihen taikinan sekaan, niin että sitä olisi ihan koko pullassa, eikä vain keskellä. Ehkä kokeilen sitä ensi kerralla. Ihan ok evästä :)