Tänään meillä syödään tonnikalatäytteisiä patonkeja. Idean äiti on Makuhetkien Kate ( makuhetki.vuodatus.net/blog/2278759#5238562 ). Hänellä ohje on kanasalaattitäytteellä ja koska kanaa minulla ei ole kotona, niin käytän tonnikalaa. Patonginkin tein hieman eri tavalla, sillä halusin hieman isomman satsin kerralla.

Patonki:

1/2 l vettä

1 ps kuivahiivaa

2 tl suolaa

1 tl sokeria

3 rkl öljyä

Liuota hiiva kylmään veteen. Sekoita joukkoon muut aineet ja vaivaa niin että taikina irtoaa kulhon reunoista. Anna kohota liinalla peitettynä n kaksi tuntia. Leivo 4 patonkia taikinasta ja anna kohota n. 30 min peittämättä. Tee kohotettuihin leipiin vinoja viiltoja veitsellä. Ennen uuniin laittoa kastele leipien pinta vedelle, jotta tulee rapea kuori. Toista tämä toimenpide vielä toisen kerran paistoajan puolivälissä. Paista 225 asteessa 15-20 min.

Täyte:

purkki tonnikalaa

jäävuorisalaattia

porkkanaraastetta

punasipulia

paprikaa

maustekurkkua

raejuustoa

kevyt majoneesia

mausteita (suolaa, pippuria, paprikaa)

Raasta porkkana. Pilko salaatti, sipuli ja paprika. Sekoita aineet keskenään, mausta.

Halkaise patongit ja täytä.

VINKKI: Leivonnan jälkeen leivinlauta on joskus aika takinassa. Anna laudan hetken odottaa, jotta taikina hieman kuivahtaa ja ota sitten joko kuvan kaltainen lasta tai PANKKIKORTTI tms vastaava. Sillä sitten rapsuttelet ylimääräiset kököt pois. Neuvo on alun perin kuulemma Pirkka-Pekka Peteliukselta, mutta en mene vannomaan :) taikinat ja jauhot lähtevät hyvin ilman, että lautaa tarvitsee erikseen pestä.