Jaahas... Näin sitä palattiin taas arkeen joulun jälkeen. Oma jouluni ei tänä vuonna oikein ole ollut niin hohdokas kuin yleensä. Rakasta joulua tosi kovasti ja tykkään koristella kodin jo hyvissä ajoin ja nauttia tunnelmasta ja kuunnella joululauluja. Tänä vuonna tein sen kaiken, mutta jotenkin ilman sydäntä. Oli kiirettä ja hässäkkää. Opinnäytetyö painoi päälle ja tuli kurssia ja vaikka mitä. Toivottavasti ensi joulu sujuu seesteisimmissä merkeissä :)

Kiireestä ja muusta huolimatta tein joitakin jouluherkkuja lahjaksi, tosi täytyihän niitä itsekin maistella ja varmistaa että ovat varmasti tarjoamiskelpoisia :D

Tällaisiin paketteihin suljin rakkaudella valmistamani joulusuklaat sekä marengit.

Marenkien resepti oli aika peruskaavaa.

3 kananmunanvalkuaista

3 dl tomusokeria ja siitä voi puolet laittaa mansikkatomusokeria (joka muuten kaupassa löytyy mauste- eikä sokeriosastolta!!!)

muutama tippa sitruunamehua

Vaahdotetaan valkuaiset ja puolet tomusokerista. N. 2 min. Lisätään loppu tomusokeri ja vatkataan vielä n. 8 min. Pursota isolla tähtityllalla ruusukkeiksi uunipannulle leivinpaperin päälle. Paista kiertoilmauunissa 75 asteessa n. 2 h.

On se uskottava, että tähän hommaan kiertoilmauuni on aika ehdoton. Vaikka kuinka pitkään noita marenkeja paistaisi tavallisessa uunissa, jäävät ne sisältä aavistuksen tahmeiksi. Meinasin ensi kerralla testata tehdä ihan pikkuisia marenkeja, jospa ne kuivuisi paremmin.

Tähän kuvaan päätyi rumimmat yksilöt kun kauneimmat ehdin jo pakata ennenkuin tajusin kuvata :D Mutta jotakuinkin ne tuolta näyttivät... Mistähän muuten johtuu, että aika moni noista halkesi paistaessa... Hieman tahmaisesta sisuksesta huolimatta nämä olivat kyllä hyviä.. Ihan tuli ne karkit lapsuudesta mieleen... Ne... Pez..?-karkit? Sellaisia pieniä "tyynyjä" jotka ladottiin jonkin lelun sisään ja sieltä annosteltiin aina yksi kerrallaan.

Marenkien lisäksi tein Suklaa-minttukinuskeja. Näissä aktiivinen valmistuaika on 15 min ja jäähdytys siihen päälle.

500 g tummaa suklaata paloina

400 g tölkki kondensoitua maitoa

40 g väkeviä piparminttukaramelleja hienoksi murskattuna (minulla oli marianne crushia 100 g)

50 g maito- tai valkosuklaata

Laita tumma suklaa ja maitotiiviste kulhoon hiljalleen kiehuvan vesikattilan päälle. Sulata suklaa koko ajan sekoittaen. Sekoita joukkoon karkkimuru huolellisesti. Vuoraa matala 18 cm vuoka leivinpaperilla. Kaada seos vuokaan ja levitä nurkkia kohden. Tasoita pinta ja anna jäähtyä jääkaapissa väh. 2 h.

Nosta jähmettynyt levy vuoasta ja irrota paperi. Sulata maito- tai valkosuklaa ja kaada esim minigrippussiin josta leikkaat nurkan pois ja pursota suklaakiehkuroita kinuskien päälle. Leikkaa levy sopivan kokoisiksi paloiksi. Kannattaa säilyttää jääkaapissa.

Nämä olivat kyllä hyviä. Tumman suklaan ja kinuskin risteytys. Makea, mutta ei liian. Ja tekeminen oli ihan naurettavan helppoa :)

Kinuskien kanssa samaan rasiaan pakkailin myös Riisimurotryffeleitä. Näitä olinkin maistanut jo aiemmin kun Makuturisti niitä tarjoili meille blogitapaamisessa joten osasin odottaa ihanaa herkkua tulevaksi :) Ohjeesta tulee n. 30 kpl.

50 g margariinia

90 g vaahtokarkkeja

6 dl riisimuroja

Pinnalle 200 g suklaata

Sulata kattilassa margariini ja vaahtokarkit. Nosta pois liedeltä ja lisää murot. Anna jäähtyä hetki, jotta pystyt käsittelemään massaa polttamatta sormiasi. Pyörittele hyvin öljytyillä käsillä massasta pallosia, n. rkl massaa/pallo. Tee kaikki pallot valmiiksi.

Sulata suklaa. Pistä palloon grilli- tai koktailtikku ja pyörittele suklaassa. Valuta liiat suklaat pois ja nosta leivinpaperoidulle pellille tai ritilälle jähmettymään. Koristele erivärisellä suklaalla jos jaksat :)

Näistä erityisesti tummalla suklaalla kuorrutetut olivat ihanuutta. Muut olivat hyviä, mutta ne tummat aivan täydellisiä. Niissä tumman suklaan "happamuus" taittoi hienosti vaahtokarkin makeutta. Osan koristelin kun kinuskien koristeluun varasin ihan kamalasti liikaa valkosuklaata, niin käytin sen sitten pois näiden päälle. Tosi kivan näköisiä tuli minusta.