Sieniä on metsät täynnä, kun niitä vaan ehtisi keräämään ja löytäisi sieltä sammalikon seasta. Sain kuitenkin lahjaksi pussillisen ihanaisia kehnäsieniä joista tulikin piirakkaa. Pohja ohjeen nappasin Pikku Leijonan Emännältä, joka oli napannut sen Safkaseireeniltä, joka oli napannut sen kirjasta Rakkautta, oliiveja ja timjamia :)

Ja ohje oli tosiaan ihan MAHTAVA. Tosi vähän rasvaa, eli kevyt, mutta ei kuiva, paitsi hieman reunoista, jotka ensi kerralla jäten lähes kokonaan pois, niin ei tarvitse siitäkään murehtia.

Pohja:

4 dl vehnäjauhoja
100g raejuustoa

1 keskikokoinen kananmuna

3/4 dl öljyä
(minusta voisi laittaa vielä hiukan suolaa)

Sekoita aineet keskenään niin, että lisäät öljyn viimeisenä. Taikinan voi joko painella vuokaan tai kaulia ja nostaa vuokaan.
Tässä taikina siis vuoassaan. Oli niin hauskan näköistä kun on tuota raejuustoa seassa, että oli pakko ottaa kuva.

Täytteeseen tuli sieniä, sipulia ja kinkkusuikaleita. Siivotaan sienet ja paloitellaan ne aika pieneksi silpuksi. Laitetaan ne paistinpannulle ilman rasvaa kiehuttamaan nesteitä pois.

Kun enimmät nesteet on haihtuneet, lisätään hieman voita ja sipulisilppu. Kuulotetaan sipuli kypsäksi. Mausta valkopippurilla ja suolalla. Lopuksi nostetaan seos pois levyltä ja sekoitetaan joukkoon vielä kinkkusuikaleet. Annetaan jäähtyä hetki.

Tehdään täytteen kasassa pitävä voima, eli kermaviilisörsseli. Eli 1 prk kermaviiliä, 2 kananmunaa, rippaus suolaa ja sekoitetaan. Kaadetaan kermaviili taikinapohjan päälle ja sen päälle sieniseos.

Ripottele pinnalle vielä juustoraastetta ja nakkaise teos uuniin. Paista 200 asteessa kunnes juusto saa nätin houkuttelevan värin. N. 30 min.

Ja tässä se on. Ihana sienipiirakka. Pohja oli kyllä todella hyvä. Ne normaalivoipohjat ovat niin kovin rasvaisia ja oikein voi kuulla kun suonet huutaa hoosiannaa. Mutta tämä maistui hyvälle ja oli paljon terveellisempi. Toki tietysti täytteet määrittää aika pitkälle sen, kuinka terveellinen tai ei terveellinen piirakasta tulee, mutta tuo on jo oikeaan suuntaan. Tosiaan reunat jättäisin pois koko piiraasta, ei se niitä tarvitse, kun haarukalla tämä kuitenkin syödään. Ja ikävästi kuivahtivat sellaiseksi tintiksi. Muutoin, todella onnistunut piirakka. Testatkaan vaikka!