Vihdoin Jamie pääsi kokeiluun. Eli englantilaisillahan on hieman eri käsitys piirakasta kuin meillä suomalaisilla, joten paistos tai vuokahan tämä ruoka enemmänkin on, kuin piirakka. Eli ohjehan on siis Jamie Oliverin kirjasta Alastoman kokin paluu (2003). Vähän soveltelin, muutokset merkitty kursiivilla.

6 annosta

5 suurta perunaa, kuori ja leikkaa 2,5 cm paloiksi

suolaa ja vastarouhittua mustapippuria

2 munaa

2 suurta kourallista pinaattia

1 sipuli, kuori ja silppua

1 porkkana, kuori ja leikkaa pieniksi kuutioiksi

neitsytoliiviöljyä

3 dl kermaa (2 dl kermaa + 1 dl maitoa)

2 kunnon kourallista raastettua kypsää cheddaria tai parmesaania

1 sitruunan mehu

1 kukkurallinen tl englantilaista sinappia (englantilaista sinappia? laitoin Hangon sinappia, ei ole ihan perus turunsinappia)

1 suuri kourallinen persiljaa silputtuna

500 g turskaa, kuhaa, siikaa tai kirjolohifileetä (poista nahka ja ruodot ja leikkaa filee suikaleiksi) (lohta)

muskottia jos haluat (en laittanut)

Kuumenna uuni 225 asteeseen.

Keitä perunoita suolalla maustetussa vedessä 2 minuuttia. Lisää sitten munat kypsymään ja anna kiehua 7 min. Nosta pinaatit terässiivilässä kattilan päälle ja keitä minuutti. Kaikki on näin valmista yhtä aikaa. Huuhdo pinaatti kylmäksi ja purista vesi pois. Kaada perunat lävikköön (kaadoin vain veden pois kannen avulla) ja pane munat kylmään veteen jäähtymään. Kuori munat ja leikkaa ne neljään osaan.

Kuumenna paistinpannussa hieman öljyä. Pehmennä sipuleita ja porkkanoita n. 5 min. Lisää kerma ja kiehauta. Ota pannu levyltä, lisää sitruunamehu, sinappi, juusto ja persilja.

Pistä pinaatti, kala ja munat uunivuokaan sekaisin. Kaada kermaseos päälle. Soseuta perunat, lisää hieman öljyä, suolaa ja mustapippuria (ja muskottia). Levitä sose vuokaan päällimmäiseksi. (Jäi epäselväksi, kuinka paljon sitä öljyä olisi pitänyt laittaa, nyt jäi aika kuivaksi se sose.)

Kypsennä uunissa n. 30 min, kunnes pinta hieman ruskistuu.

Saas nähdä nyt sitten taas... Ruoka on uunissa, joten odotellaan...

Ja voi että oli HYVÄÄ!!! Ihan oikeasti. Jamie sanoo kirjassaan että tämä on todellista lohturuokaa josta tulee hyvä mieli. Ja ihan totta. Tuli semmonen olo, että pitäisi mennä mummon kutoman peiton alle takkatulen eteen syömään tuota ja katsella samalla ikkunasta kun hiutaleet leijailevat hiljalleen maahan.

Aivan mieletöntä! Enkä valehtele yhtään. Minua epäilytti hieman se, että tuohon tuli munia, mutta ne ne vasta olivatkin ihania. Voi kun olisin jakanut syödä enemmän.

Aika isotöiseltä tuo tuntui, mutta se oli ehkä enemmänkin alkukömpelyyttä. Paistoaika oli minulla hieman pidempi, 40 min. Olisi ehkä saanut olla aavistuksen kauemminkin, koska perunapinta ei vielä kunnolla ruskettunut, ja se pinta oli kyllä todella hyvää.

Tämä meni nyt kyllä kärkeen parhaat ruuat listassa.