Vihdoin sain innoituksen tehdä tätä ruokaa. On se ollut listalla jo varmaan vuoden verran. Nyt innoitus tuli siitä, että viime viikonloppuna ystävien luona saimme Osso buccoa, ja sekös olikin hyvää. Siitä innostuin kunnon pataruoan tekoon, mutta en ihan samaa heti viisinyt tehdä. Siitäpä muistui mieleeni tämä ruoka ja siispä viininostoon. Ohjetta katselin Stekbokista s.96 sekä Soppakauha-blogista. Stekbok on ruotsinkielinen liharuokiin keskittynyt kirja vuodelta 1979 jonka ostin joskus kirpparilta eurolla.

n. 1 kg nautaa (ulko-, kulma- tai sisäpaistia, lapaa, yms)

Marinadi:

2 dl punaviiniä

4 rkl öljyä

3 sipulia ohuina viipaleina (2 punasipulia ja 1 tavallinen)

3 pientä valkosipulin kynttä silputtuna

2 timjaminoksaa

2 pientä laakerinlehteä

persiljaa

Paloittele liha n. 2 x 2 cm paloihin. Valmista marinadi sekoittamalla ainekset yhteen. Laita lihat ja marinadi astiaan ja anna maustua 2-4 h huoneenlämmössä aina välillä sekoittaen.

150 g pekonia tai possunsivua palasteltuna pienemmäksi

1/2 dl vehnäjauhoja

suolaa mustapippuria

voita ja öljyä paistamiseen

1 härkäfondikuppi

loraus punaviiniä

1 prk tomaattipyrettä

hillosipuleja

rasia tuoreita herkkusieniä

Erota lihat marinadista, säästä marinadi. Sekoita vehnäjauhoihin suola ja mustapippuri. Kierittele lihat vehnäjauhoseoksessa sen verran mitä vehnäjauhoja riittää, jätä loput ilman. Ruskista lihat useassa erässä pannulla rasvassa ja kaada pataan. Paista lopuksi myös siansivu/pekoni ja lisää pataan. Kaada lopuksi kuumalle pannulle loraus punaviiniä, tilkka vettä ja liuota siihen fondikuppi sekä tomaattipyre. Lisää seos pannulta, hillosipulit sekä marinadi pataan ja sekoita hyvin. Tarkista maku. Laita kannen alle uuniin 175 asteeseen. Paista 1,5 h ja pienennä lämpöä 150 asteeseen. Paista vielä tunti pari. Lopuksi lisää pilkotut herkkusienet ja anna kypsyä vielä 15 min. Tarjoa riisin tai perunan kanssa.

1327248553_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kuva nyt ei ole kamalan kaunis, mutta maku oli aivan mielettömän upea! Aivan ihana. Vaikka tämän kanssa sai aika paljon tehdä töitä ja vei aika lailla aikaakin, niin oli ehdottomasti sen arvoista. Kertakaikkiaan! Tämä itse asiassa minusta vielä parani seuraavaan päivään oltuaan jääkaapissa vielä tekeytymässä.

Niin kauan kun minunkin on tätä ruokaa pitänyt tehdä, niin nyt kyllä kaduttaa että odotin näin kauan.