Perhanan jääkaapin ovi jäi auki ja piti vähän saada upotettua sieltä pois ruokatarpeita. Osallistuin siis vähän niinkuin epävirallisesti Hävikistä herkuksi kampanjaan josta löytyy tietoa mm. täällä ja täällä. Jääkaapissa mölli lähes täysi turkkilainen jugurtti sekä pikkuisen venäläistä jugurttia. Myös leikkele oli saanut lämpöhoitoa ja lopuksi oli vielä Ruskajuuston kannikka, joka oli unohtunut kaappiin avaamisen jälkeen tekemään kuolemaa. Leivän tekoon siis.

5 dl jugurttia (4 dl turkkilaista ja 1 dl venäläistä)

1 ps kuivahiivaa

juustoraastetta

1 rkl sokeria

1 tl suolaa

1 dl kauraleseitä

1 dl siemeniä

vehnäjauhoja

3/4 dl öljyä

Ruska-juustokuutioita, myös esim. leipäjuusto käy

kinkkua

Lämmitä jugurtti hieman kättä lämpimämmäksi. Lisää siihen juustoraaste, kuivahiiva, sokeri, suola ja kauraleseet. Lisää pikkuhiljaa jauhoja samalla sekoitellen. Lisää välissä myös öljy. Taikina saa jäädä aika löysäksi. Peitä liinalla ja laita lämpimään paikkaan kohoamaan kaksinkertaiseksi, n. 30 min.

Sekoita kohonnut taikina kevyesti. Levitä 1/2 taikinasta uunipannulle, minulla hieman peltiä pienempi vuoka. Ripottele päälle juustokuutiot sekä kinkku. Peitä lopulla taikinalla ja tasoittele. Voit ripotella pinnalle vielä esim. siemeniä tai leseitä. Anna kohota n. 30 min liinan alla. Paista 200 asteessa n. 20 min.Isäntähän ei näistä tykännyt ollenkaan. Itse ihastuin kyllä. Aika tuhti leipänen joka ei päällisiä oikeastaan tarvitse kun ne on jo omasta takaa. Koostumus ei kovin ilmava ollut, mutta enpä sitä kyllä odottanutkaan taikinaa käsiteltyäni. Ruokaisa leipä joka toimi kivasti työeväänä parina päivänä. Hyvin jaksoi.