Pitkän mietinnän jälkeen tein tällekin Vapulle munkkeja. Tällä kertaa ohjetta vilkuilin Kotikokki.netistä ja sovelsin sitten sen mukaan mitä kaapeista löytyi. Tein ohjeesta puolikkaan ettei menisi ihan koko päivää näissä munkinpaistohommissa ja apuna minulla oli leipäkone taikinan alustamisessa. Ihan hyvin käy tietysti myös yleiskoneella tai käsin. Alla oma ohjeeni.

2,5 dl vettä, hieman yli kädenlämpöisenä

1 pss kuivahiivaa

1 kananmuna

0,75 dl sokeria

1 tl suolaa

1 tl vaniljasokeria

1/2 rkl kardemummaa

50 g voita sulatettuna

6-7 dl vehnäjauhoja

öljyä

sokeria

Mittaa aineet leipäkoneen kulhoon (vehnäjauhoista vain 5 dl) lukuunottamatta voita. Laita kone päälle sopivalla ohjelmalla. Anna koneen sekoittaa taikina tasaiseksi. Liruta sitten sekaan voi ja anna sekoittua. Lisää vielä jauhoja jos tarpeen. Taikinan pitäisi olla suht löysää, mutta pyöriä kuitenkin leipäkoneen sekoittaja ympärillä pallomaisena muodostelmana. Anna koneen sekoittaa taikinaa 10 min, katkaise sitten ohjelma, ota kulho lämpimään paikkaan ja peitä liinalla. Anna kohota 30 min.

Leivo kohotetusta taikinasta haluamasi mallisia munkkeja. Tarvitset tähän hommaan aika reilusti vehnäjauhoja. Itse tein samoin kuin viime vuonna reikämunkkeja sekä kokeiluna tuollaisia pienia pallomunkkeja. Pallomunkkeihin kaulitsin taikinasta n 1 cm paksuisen levyn josta otin kuohuviinilasilla pyörylöitä. Tähän käy mikä tahansa suht pieni muotti. Normaali juomalasi lienee vähän iso jolloin munkit jäänee herkemmin raaoiksi sisältä. Kohota n. 30 min ennen paistoa.

Reikämunkit tein niin että pyörittelin taikinasta palloja, kohotin ne ja paistamisen yhteydessä, samalla kuin laitoin munkin öljyyn, tein siihen reiän keskelle.

Paista munkit 180 asteisessa öljyssä varovaisuutta noudattaen aina pari kolme kerrallaan. Nosta hetkeksi jäähtymään ja valumaan talouspaperin päälle. Sokeroi pian, tarttuu paremmin lämpimänä.

Tosi hyviä tuli. Nuo renkulat on ehdottomasti parempia ja mehevämpiä kuin nuo pallukat. Voisi ensi kerralla koittaa laittaa noihin pallomunkkeihin jotain täytettä, hilloa tai kreemia tms. Pallomunkkien paistaminen oli vähän haastavaa sillä ne eivät meinanneet pysyä aina halutussa asennossa öljyssä paistuessaan. Osa pyörylöistä pyöri koko paiston ajan ympyrää itsensä ympäri ja osa ei suostunut kääntymään kuin yhdelle kyljelleen. Koitin niitä hieman pitää sitten haarukalla paikallaan että sain paistettua toisenkin puolen. Näitä pyörylämunkkeja täytyy siis vielä hieman kehittää ;)

1335709774_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Hauskaa Vappua!