Päätin tehdä jouluksi karjalanpiirakoita. Kerran olen talouskoulussa niitä tehnyt vuosia sitten, joten aika alusta piti opetella. Ohje on talouskoulukirjastani, Ruoanvalmistuksen taito, s. 295. Ohjeesta tulee n. 30 kpl.

2 dl kylmää vettä

1 tl suolaa

n. 3 ruissihtijauhoja (minulla meni 2 1/2 dl)

n. 2 dl vehnäjauhoja (minulla meni 1 1/2 dl)

Täytteeseen:

annos riisipuuroa

lötkäre voita

1 kananmuna

Keitä riisipuuro tai jos puuro on jo valmiina niin sekoita puuroon voita ja kun puuro on jäähtynyt, lisää kananmuna. Alusta kylmään veteen kiinteähkö ja sitkeä taikina. Taikinaan voi sekoittaa pari rkl öljyä, jotta on helpompi käsitellä.

Leivo taikinasta tanko, ja jaa se n. 30 yhtäsuureen palaan. Pyörittele palat palloiksi ja painele suoraan "kakkaroiksi" jotka jauhotat kunnolla. (Minä tein vain palloja tässä vaiheessa.) Peitä pallot tai kakkarat muovilla, etteivät kuivu. Aja kakkarat piirakkapulikalla tai kaulimella ohuiksi levyiksi, ja kokoa ne pinoon ripotellen väliin aina reilusti ruisjauhoja jotteivat ota kiinni toisiinsa. (Minä siis tein niistä palloistani kakkaroita vasta tässä vaiheessa ja siitä suoraan kaulitsin ne ohuiksi.) Peitä levyt taas muovilla ettei kuivu.

Piirakoiden täyttäminen:

harjaa piirakkakuori hyvin (pullasuti toimi hienosti) ja jätä jauhoisempi puoli ylöspäin. Annostele täytettä 1/2 dl piirakkaa kohti ja levitä se piirakan muotoon kuorelle. Rypytä kuoret ja nostele valmiit piirakat pellille vieri viereen. Paista 250 asteessa n. 10-15 min. Piirakan pitää olla pohjalta ja pinnalta värittynyt. Voitele paistetut piirakat voisulalla tai niinkuin minä tein, sulata nokare voita, lisää tilkka maitoa ja käytä piirakat yksitellen kumminkin päin seoksessa. Kasaa folion alle pehmenemään. Tarjoa lämpimänä.

1325418589_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kuvassa yksi rummimmista yksilöistä ;) Parhaat menivät talteen joulua varten. Harjoittelun määrään nähden tuli kyllä kauniita ja hyviä piirakoita. Aika kova hommahan tuossa on, mutta kerrankos sitä. Kaverin kanssa näitä voisi olla hauskempi vääntää kuin yksinään. Ensi kerralla täytyy Isäntä valjastaa mukaan hauskanpitoon :D