Lähdettiin matkaan tiistai-iltana, ajettiin sillon Iihin asti ja siellä oltiin yötä Iin Sillat-leirintäalueella teltassa (kartassa pun. nro 1). Suosittelen tuolla yöpymään mökissä, joiden hinnat taisivat alkaa 35 eurosta, sillä aivan vieressä on moottoritie, joten mölyä on. Aamulla jatkettiin matkaa heti vaan heräämisen jälkeen.

Ruotsi on kyllä ihan tienvarsikylttien villi länsi. Meillähän kaikki muut, paitsi viralliset ovat kiellettyjä. Siellä taasen kilometrin välein oli jos jonkinlaista ilmoitusta, loppis, stugor, antik, camping, hembakat yms. Eli siis Ruotsi on autoilijalle oikea ihmemaa, aina löytää jotain katsottavaa ja tutkittavaa tai leiripaikan.

Ajettiin tosiaan Ruotsiin Tornion kautta ja Ruotsin puolella Härnösandiin asti. Tässä vähän karttakuvaa reissusta. Kuvan tein Google Mapsissa. Punainen tähti merkkaa noin  suunnilleen Höga Kustenia, joka oli ehdottomasti reissun hienoin paikka. Siitä myöhemmin.

Ekana kokonaisena matkapäivänä ajelimme Torniosta Ånäset-nimiseen paikkaan. Siellä yövyimme Lufta Camping-alueella (kartassa pun. nro 2), jonka kyltin näimme tienvarressa, ja kävimme kysymässä, josko mökkiä löytyisi. Ja löytyi. Onneksi, sillä keli oli yöllä aivan kamala, vettä ja ukkosta ihan urakalla.

Alue oli aika vanhan oloinen, mutta siisti ja hyvin pidetty. Siellä oli uima-altaat ja minigolfia, mutta päivä oli vienyt mehut molemmista, joten istuskelimme vain mökillä ja laittelimme ruokaa. Kahden hengen mökki maksoi 25 euroa. Siellä oli sänkyjen, tuolien ja pöydän lisäksi jääkaappi ja hella, eli kaikki mitä vain voi tarvita. Ja lisäksi kattiloita yms ruoanlaittotarvikkeita.

Vessat löytyivät vähän matkan päästä yhteisistä tiloista. Siellä oli seinät tapetoitu lehtileikkeillä. Suomalaista tekstiä bongasin Juusto-bananileivän verran.

Venäjäksi tms. oli jotain asiaa Quentin Tarantinosta.

Tässä vielä yleiskuvaa :) ihan hauska idea minusta.

Hyvin nukutti yöllisestä ukkosesta huolimatta. Aamulla lähdimme taas ajelemaan. Kävimme matkalla päälistelemässä mm. Umeåta ja Höga Kustenin aluetta. Umeåssa kävimme mm. kahvilla jossain pikkukahvilassa. Siellä oli seinällä tällainen juliste. Näin huonolla ruotsilla voisi päätellä, että tuon näytelmän nimi olisi Suomalainen kummitus.. Vai.. kö.. häh :D

Tässä Höga Kustenin maamerkki, käsittääkseni. Näkyy valtatielle ja on valtava! Skuleberget. Tämä on ollut joskus merenpinnan alapuolella ja on siksi tuon mallinen. Jotkut hurjimukset kiipeilivät tuolla korkealla. Kuvassa vuoren korkeus ei kyllä oikein selviä, mutta se oli VALTAVA.

Vuoren juurella oli Naturum Höga Kusten, eli sellainen paikka, missä esiteltiin tuota Höga Kustenin aluetta. Siellä oli paljon juttuja ja kuvia siitä, kuinka maa on noussut merestä missäkin vaiheessa. Lisäksi siellä oli jotain, minkä syy sielläololle jäi minulle aika epäselväksi: Juuriharjaötökkä...

Ja kaverinsa Käsiötökkä...

Menimme myös Skulebergetin toiselle puolelle, jossa on laskettelurinne. Kesäisin sieltä siis pääsee sellaisella tuolihissillä sinne vuoren huipulle, kahdeksalla eurolla per nenä. Tuolla sitä killuttiin, useita metrejä maanpinnasta, ja välillä langat heiluivat ylös alas parisen metriäkin :) Hurjaa!

Maailman korkein rannikkolinja, 286 m merenpinnan yläpuolella. Meri oli tosiaan ihan melkein alapuolella kun tuolla huipulla seisoskeli.

Tässäpä se meri sitten on. Ihan vieressä.

Tässä se merenläheisyys näkyykin.

Tässä sitten kuvaa kun tultiin tuolihissillä takaisin alas. Aika hienot maisemat oli tältäkin puolelta.

Vieressä oli ihana järvi, joka sekin on ennen ollut merta.

Pikkuisen välillä pelotti tuolla ylhäällä, mutta ei yhtään niin pahasti kuin kuvittelin, sillä minulla on lievä korkeanpaikan kammo. Esim. lasiset näköalahissit ovat aivan kamalia!