Perjantai-illan herkkuna oli ranskalaisten keksintö, Croque Monsieur, joka kuulemani mukaan on ensimmäisen kerran mainittu missään historiankirjoissa vuonna 1910, eli tasan sata vuotta sitten. Leipien nimi tarkoittaa 'Rouskuvaa herraa', mikä tulee varmaankin siitä, että leivät ikäänkuin paahtuvat kun uuni on paistettaessa melko kuuma. Idean näiden tekemiseen sain elokuvasta Pientä säätöä, jonka kävin katsomassa tuossa jokunen viikko sitten. Oli muuten ihan hyvä elokuva. Tykkään Meryl Streepistä yleensäkin. Kannattaa katsoa, jos tilaisuus tulee.

Eli:

8 viipaletta paahtoleipää

sinappia

100 g palvikinkkua

150 g emmental-juustoa

n. 100 g maustekurkkua

2 dl maitoa

2 rkl vehnäjauhoja

1/2 tl viherpippuria

Levitä sinappia leiville. Siirä neljä niistä syrjään, ja levitä lopuille neljälle palvikinkkua, juustoa (n. 8 siivun verran) ja maustekurkkua. Sekoita kylmään maitoon vehnäjauho, ja anna kiehua koko ajan sekoittaen. Ohjeessa luki että pari minuuttia, mutta minusta olisi saanut keitellä kauemminkin, jotta jauhojen maku olisi hävinnyt. Lisää sekaan loppu emmental raastettuna, ja sekoita hyvin. Mausta hiennonnetuilla viherpippureilla. Meillä ei niitä ollut, joten jätin laittamatta, mutta ehkä tilalle olisi kelvannut mustapippurikin hieman makua antamaan.

Laita täytetyt leivät uunipellille, ja laita toiset palat leipää niiden päälle. Jaa juustoseos leipien päälle tasaisesti ja kuorruta leipiä 225 asteisessa grillissä n. 5 min tai kunnes saavat kauniin värin. Itse laitoin uuniin lämpöä 250 ja pellin aika ylhäälle uunissa ja grillivastuksen päälle. Ja koska meidän uuni paistaa aika epätasaisesti, niin käänsin pellin kun takana olevat alkoivat olla jo aika tummia ja edessä ei vielä kovin paljoa väriä ollut.

Hyviä olivat. Hieman erikoisempia kuin perinteiset lämpimät leivät, mutta perusideahan on sama. Niin joo... alkuperäinen ohje on pirkka.fi:stä. Leipien lisäksi tein kanasalaattia, kun kaupassa lankesin ostamaan kokonaisen grillatun broilerin ihan ex tempore.

Kanasalaatti:

pussi jääsalaattia

melkein laatikollinen kirsikkatomaatteja (siis sellainen pikkulaatikko missä on n. 250 g)

kurkku

punasipuli

n. 2 broilerin rintafilettä

1/2 sitruunan mehu

oliiviöljyä

ripaus suolaa ja mustapippuria

Pese ja revi salaatti. Pilko kurkku ja tomaatit (ainakin puoliksi, ellei jopa neljäsosiksi). Viipaloi punasipuli ohuiksi suikaleiksi. Purista sitruunasta mehu kasvisten päälle ja oliiviöljyä ja mausteet perään. Sekoita. Pilko kana ja laita sekin sekaan. Tarjoa ihanien kalamataoliivien kanssa.

Salaatti oli kyllä hyvää, mutta kannattaa tehdä sitä sen verran, että tulee syötyä samalla kertaa, koska seuraavaan aamuun mennessä pohjalle on kertynyt tosi paljon nesteitä, ja kaikki oikein ui siellä, mikä ei ole kovin miellyttävää.