Kalakukkoa tehdessäni en laittanut siihen koko paketillista siansivua, joten herkkuruokaa kehiin: läskisoosia :)

Ensin pitää hehkuttaa vähän taas näitä papuja. Kun niitä saa nyt kaupoista, ja ne on ihania, niin on ihan pakko laittaa niitä melkein joka ruokaan :) mahtava lisuke, kuituja ja proteiinia. Ja maku on taivaallinen ihan suolan kanssa keitettynä, mutta tokikin nokare voita nostaa elämyksen vielä sitäkin ylemmälle tasolle, mikä se sitten lieneekin ;)

Mutta sitten itse asiaan. Haaste numero uno: ruskean kastikkeen teko :D

Ohjetta katsoin täältä, mutta tässä kuitenkin ohje omin sanoin:

400 g siansivua, kylkilihoja tms, mitä ne nyt onkaan, paljon rasvaa, se on avainsana :)

sipuli

vehnäjauhoja

voita (paljon, siis paljon paljon)

vettä

suolaa

maustepippuria

Paista lihapalat upean ruskettuneiksi sopivan pienessä määrässä voita ja lisää sipulit. Kuulottele kunnes sipulit on kypsiä ja kippaa sitten kattilaan. Lisää pannulle törkee mälli voita, anna sulaa ja lisää jauhoja (ehkä pari rkl niitä jauhoja, voita tarpeeksi). Paistele kohtuullisella lämmöllä, kunnes väri on jotain maitokahvin suuntaista. Varo polttamasta, sillä se maistuu tosi kamalalle.

Kun jauhot on kivan väriset, lisää vettä samalla sekoittaen voimakkaasti. Älä säikähdä, jos kastike on vielä vähän liian vaaleaa, sillä kun olet paistanut lihoihin kauniin rusketuksen, liukenee se vielä kastikkeeseen ja siitä tulee ihan kunnon ruskeeta kastiketta. Annan hetken kuplia ja siirrä sitten kastike lihojen ja sipulien joukkoon kattilaan. Nosta kattila taas tulille ja kuumenna kiehuvaksi. Mausta kokonaisilla maustepippureilla ja suolalla. Anna kiehuskella vielä kannen alla 1/2-1 h. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai muussin kanssa. Meillä lisänä vielä niitä naminamipapuja sekä porkkanoita.

Ja kylläpä tuli taivaallisen hyvää. Itse tykkään tästä eniten muussin kanssa, kun ne sekoittuvat toisiinsa ja tulee sellainen ihana lihaperunavelli :) Ja tämän ruoan rakenne on ihana, kun niistä lihoista sulaa pois rasva, ja niistä tulee ihanan rapeita. Voi ei! Haluaisin tehdä tätä heti uudestaan!

Niin ja se ruskean kastikkeen haaste. Onnistui, vaikka ensin vähän säikähdin kun kastike olikin niin vaaleaa kun lisäsin veden. Mutta onneksi ystävämme siansivu luovutti osan omasta rusketuksestaan kastikkeelle, ja väristä tuli minusta ihan täydellinen. Että näin sitä ylitetään itsensä ja opitaan uusia asioita.