Tänään tein Focacciaa, joka on italialainen leipä. Siihen laitetaan monesti oliiviöljyä ja mausteita päälle. Sitä voi käyttää myös kerrosleivissä, niin kuin minä tänään. (Näin kertoi meille Wikipedia: fi.wikipedia.org/wiki/Focaccia) Ohjeen nappasin tuolta: ciacionia.blogspot.com/2010/01/la-focaccia-ottima.html. En ole ennen tätä tehnyt, ja vähän nuo mitat pistivät ihmetyttämään. Alunperin ohje näytti tältä:

Taikina:
170 g vettä - luin, että 1 kg vettä on 1 l vettä, joten tämän mukaan vettä tulisi 1,7 dl
330 g erikoisvehnäjauhoa - tuohon vesimäärään sain mahtumaan vain vajaa 200 g jauhoja
20 g oliiviöljyä - en mittaillut
12 g hiivaa - paketissa oli ihan vähän enemmän tuorehiivaa jäljellä, joten laitoin sen mitä oli
1 tl suolaa
 
Voiteluun:
0,5 dl oliiviöljyä
0,5 dl vettä
1/2 tl suolaa
 
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää veteen hiljalleen jauhot, öljy ja lopuksi suola. Vaivaa hetki.
 
Laita kelmu ja liina kulhon päälle ja anna taikinan kohota n. 45 min.
 
Levitä vuoan pohjalle öljyä (halkaisijaltaan n. 28 cm). Minä paistoin leivinpaperin päällä. Ei tullut ihan kokonaista uunipellillistä.
 
Muotoile taikina vuoalle ja tee sormilla koloja. Levitä voiteluun tehtyä sekoitetta reilusti taikinan päälle. Laita taas kelmu päälle ja anna kohota 30-45min. Annoin kohota vähän reilun tunnin.
 
 
Korjaile hieman reikiä ja laita uuniin. 200 astetta noin 18-20 minuuttia.
 
Tällä hetkellä (Focaccia ollut uunissa 13 minuuttia) näyttää aika erikoiselle, mutta ehkä se siitä.
 
Meinasin tarjoilla tuon Focaccian kanssa paahdettua vuohenjuustoa, rucolaa, jääsalaattia, palvikinkkua, juustoa, kurkkua, tomaattia, paprikaa ja oliiveja. Ja sitä eilistä tomaattimurskaa. Ei ehkä kaikkea samalle leivälle kuitenkaan :)
 
 
Niin nuo vuohenjuustot tehdään tosiaan niin, että vuohenjuustopötkylästä leikataan n. 1 cm paksuisia viipaleita, ja ne laitetaan kuumaan uuniin, n. 250 astetta aika ylös, ja vahditaan silmä kovana kun ne vähän alkavat ruskettua ja sulaa, niin oi että ovat hyviä. Voi käyttää vaikka näin leivän väliin tai salaattiin. Tai mussuttaa pelkiltään :)
 

Ah että se olikin hyvää! Tämä oli ehkä blogissa tähän asti julkaisemistani resepteistä paras. Isäntäkin ihastui, jopa niin paljon, että otti vuohenjuustoakin ja vielä toisenkin kerran. Epäili vain että taitaa olla aika paljon rasvaa tässä leivässä. Lohduttelin sitten, että ei sitä ole paljoa kuin pinnassa :) Mutta öljy antoi kyllä leivälle mahtavan rapean kuoren.

Uunissa se oli ehkä 25 minuuttia, eli hieman kauemmin kuin ohjeessa sanottiin, ja se olisi saanut olla ehkä aavistuksen paksumpi. Ei kyllä välttämättä.

Tässä leivässä välissä on sitä eilistä tomaattimurskaa, jääsalaatin lehti, rucolaa, miniluumutomaattia, kurkkua paprikaa ja vuohenjuustoa. Lämpimästi suosittelen. Ensi kerralla teen isomman taikinan.