Isäntä on innostunut nyt kalastuksesta. Ja kaloja jopa tulikin tuossa viime kerralla. Siinäpä sitten minulle ahvenet riviin ja kalakukon tekoon. Olen kerran tehnyt kalakukon vuonna 2004. Ja ei mitään hajua varsinaisesti ohjeesta. Onneksi on auttavaisia sukulaisia. En kuitenkaan ihan untamona tässä hommassa viitsinyt alkaa tehdä ihan kunnon kukkoa, vaan vedin mutkat suoriksi ja tein kuppikukon. Joka on siis muuten ihan samanlainen kuin tavallinen, mutta siinä ei ole ollenkaan ruispohjaa eikä reunoja. Ja tekeminen on satakertaa helpompaa.

Täyte (minulla määrät olivat summittaiset, mutta nämä ovat alkuperäisestä ohjeesta)   

1-1   ½ kg ahvenia tai muikkuja asianmukaisesti käsiteltynä (ahvenet fileenä tai nyljettynä, muikut perattuna)

200 g siansivua

1 rkl suolaa

6-10 valko- tai mustapippuria

ihan vähän riisiä (tätä ei ollut alkuperäisessä ohjeessa, mutta meillä on aina laitettu riisiä, joten laitoin edelleen. Imee kivasti liiat rasvat ja nesteet itseensä)

Taikina (kuppikukkoon riittää puolikaskin taikina, tästä määrästä tulisi aika paksu kansi kuppiin, itse tein siis puolikkaana):

2dl vettä

1 tl suolaa

½ dl öljyä

4-5 dl ruisjauhoja

Tee taikina sekoittamalla aineet keskenään. Kaada (pyöreän)uunivuoan pohjalle riisiä. Lado päälle siansivua viipaleina yksi kerros. Lado kalat siansivun päälle tasaisesti. Älä unohda laittaa kaloille suolaa ja pippuria. (Itse unohdin pippurin ;) mutta ei voi auttaa) Lado päällimmäiseksi vielä kerros siansivua. Leivoskele taikinasta uunivuoan kokoinen levy ja aseta se kanneksi vuokaan. Paista 200 asteessa 1 h ja 125-150 asteessa väh. 2-3 h. Paistoaika riippuu kalan laadusta, onko siinä ruotoja ja jos on niin kuinka isoja yms. Loppuvaiheessa voi kupin peittää kannella. Anna vetäytyä ennen nautiskelua.

Eli meillä tuo olisi saanut olla vielä hetken kauemmin uunissa, sillä ruodot tuntuivat vielä vähän, mutta eivät kuitenkaan pistelleet. Että sikäli ei haitannut. Mutta ensi kerralla sitten. Tässä kukko tulossa uunista.

Kyllä kalakukko on vaan hyvää.. Tätä voisi joskus tehdä valmiiksi peratuista muikuistakin, nyt kun olen päässyt muikkukukon makuun.